Tennis Historia

Den moderna tennisen skapades i England i slutet av 1800-talet och har hämtat inspiration från ett betydligt äldre spel vars rötters sträcker sig tillbaka många hundra år i tiden. För att skilja de båda spelen åt brukar man på engelska kalla den moderna tennisen för lawn tennis medan den äldre tennisen går under namnet real tennis. Under 1700-talet och det tidiga 1800-talet dalade real tennisens popularitet eftersom den fick konkurrens av andra racketsporter.

Real tennis

Real tennis (”riktig tennis”) tros ha uppkommit i Frankrike redan under 1100-talet. På den tiden slog man iväg bollen med hjälp av handen, det var först på 1500-talet som tennisspelare började använda racketar. Real tennis spelas inomhus så att bollen kan slås mot väggarna. Eftersom man behöver ha ett särskilt rum för att kunna spela var real tennis länge en sport för den absoluta överklassen. Till exempel var den engelske kungen Henry VIII (som levde 1491-1547) en hängiven tennisspelare. År 1480 utfärdade den franske kungen Louise XI ett förbud mot att fylla tennisbollar med kalk, sand, sågspån eller jord. Tennisbollar fick endast tillverkas av bra läder och skulle fyllas ordentligt med ull. I Storbritannien lindade skotska hantverkare ull kring en får- eller getmage och knöt med rep för att tillverka tennisbollar för den brittiska marknaden. Under en renovering av Westminister Hall i vår tid påträffades tennisbollar tillverkade av kitt och människohår, tennisbollar som daterats till Henry VIII:s regeringstid. Lika gamla tennisbollar har påträffats i skotska slott och visat sig bestå av djurpäls, furu och rep tillverkade av djurs inälvor och muskler.

Lawn tennis

Lawn tennis har sin upprinnelse i två olika händelser:

  • Mellan 1859 och 1865 kombinerade de två vännerna major Harry Gem och Augurio Perera det engelska spelet racquets med det spansk-baskiska spelet pelota. Major Harry Gem var en engelsk jurist och Augurio Perera var en spansk köpman. De hade tröttnat på att racquets krävde en särskild hall för att kunna spelas och använde sig därför av sina kunskaper om engelsk och spansk idrott för att uppfinna ett racketspel som kunde utövas på Pereras krocketgräsplan i Edgbaston, Birmingham. År 1874 bildade de, tillsammans med två läkare, världens första klubb för denna nya sorts tennis.
  • År 1873 omarbetade major Walter Clopton Wingfield spelet real tennis så att det skulle gå att spela utomhus av hans gäster på godset Nantclwyd i Llanelidan. Arthur Balfour, som senare blev premiärminister, föreslog namnet lawn tennis. Året därpå gav Wingfield ut en åtta sidor lång regelsamling med titeln ”Sphairistike or Lawn Ten-nis”. Det grekiska ordet sphairistikebetyder ungefär bollspelsskicklighet.

Till en början var tennisracket gjorda av trä med strängar av djurtarmar. Under 1900-talet började man använda laminerat trä för att göra racketen starkare, och så småningom introducerades racketar gjorda av metall, kolfiber och keramiska material. Istället för djurtarmar blev det populärt att använda strängar tillverkade av syntetmaterial.

När Charles Goodyear började sälja vulkaniserat gummi uppstod en tennisbollsindustri i Tyskland som producerade luftfyllda gummibollar. Dessa moderna bollar var mycket lätta och färgen var röd eller grå. Så småningom föreslog den engelske advokaten John Moyer Heathcote att man skulle täcka bollarna med flanell och år 1882 började Walter Clopton Wingfield göra reklam för bollar täckta i grovt tyg.

Svenska Tennis Museet
Om du kom hit när de letade efter Svenska tennis museet i Båstads hemsida så kan du hitta deras hemsidan på sverigestennismuseum.se eller gå ditt direkt genom att klicka här